Minerii blocați în subteran în minele din Valea Jiului au renunțat la protest, ieșind la suprafață. Ce promisiune li s-a făcut

Minerii blocați în subteran în minele din Valea Jiului au renunțat la protest, ieșind la suprafață. Ce promisiune li s-a făcut
Publicat: 19/07/2013, 22:17
Actualizat: 19/07/2013, 22:17

Minerii blocați în subteran în minele din Valea Jiului au renunțat la protest, vineri seară, după ce le-a fost prezentat contractul semnat între SNIMVJ și CEH, potrivit căruia societatea va putea vinde cărbune până la sfârșitul anului la prețul stabilit prin algoritmul impus de legislația europeană.

Potrivit președintelui Sindicatului „Huila”, Domokos Laszlo, cei aproximativ o mie de mineri de la cele trei unități din Valea Jiului – Petrila, Paroșeni și Uricani – au renunțat la protest și au ieșit la suprafață, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că noul director al Societății Naționale Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), Aurel Anghel, le-a prezentat ortacilor contractul prin care societatea va putea vinde cărbune până la sfârșitul anului, fiind vorba despre 220.000 de tone, iar prețul cu care se va face livrarea este cel stabilit prin algoritmul impus de legislația europeană.

Aurel Anghel a fost directorul Minei Paroșeni, un înlocuitor pentru această funcție urmând să fie numit în zilele următoare.

Joi, aproximativ 200 de mineri din schimbul I de la Mina Paroșeni, sucursală a Societății Naționale Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), au refuzat, după terminarea programului de lucru, să iasă din subteran, nemulțumiți că reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu le preiau cărbunele.

Totodată, minerii au cerut ca premierul Victor Ponta și ministrul Economiei, Varujan Vosganian, să vină în Valea Jiului, la discuții, pentru a se asigura că aceștia cunosc problemele pe care le au ortacii.

Numărul protestatarilor din subteran a crescut pe măsură ce s-au alăturat ortaci din celelalte schimburi și la minele Petrila și Uricani, astfel că, vineri, aproximativ o mie de mineri de la cele trei unități miniere ale SNIMVJ erau blocați în subteran.

Vineri după-amiază, aproximativ 500 dintre minerii aflați în subteran la Mina Paroșeni au decis să intre în greva foamei, considerând că sunt disprețuiți și ignorați de forurile decizionale.

De asemenea, 18 ortaci au fost aduși la suprafață după ce s-au simțit rău, doi dintre ei fiind transportați de ambulanțe la spital.

Tot vineri, la Prefectura Hunedoara au avut loc discuții privind identificarea unei soluții care să deblocheze situația creată. La întâlnire au participat, pe lângă directorii celor două societăți, Petre Drăgoescu (SNIMVJ) și Daniel Andronache (CEH), și secretarul de stat în Ministerul Economiei, Bogdan Badea, directorul general adjunct în Ministerul Economiei, Sorin Găman, și prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, iar în urma discuțiilor s-a stabilit încheierea unui contract-cadru între cele două societăți.

Contractul-cadru pentru furnizarea cărbunelui energetic, care se va încheia între Societatea Națională Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) și Complexul Energectic Hunedoara (CEH), va stipula cantitatea de cărbune, iar prin anexe lunare se va stabili prețul de achiziție a cărbunelui, în funcție de prețul cărbunelui provenit din țări terțe UE, influențat de costul transportului acestuia la utilizatorul final, CEH, dar și de evoluția pieței de energie electrică, potrivit unui comunicat de presă, de vineri, al Prefecturii Hunedoara.

Potrivit sursei citate, contractul se va încheia în cursul zilei de vineri, prin grija celor doi reprezentanți ai companiilor aflate în relații comerciale.

Directorul SNIMVJ, Petre Drăgoescu, a demisionat, vineri, din funcție, după ce Guvernul a decis ca societatea să treacă, de săptămâna viitoare, în subordinea Ministerului Energiei, ea urmând să fie condusă de un reprezentant PSD.

Drăgoescu a fost înlocuit în funcție de Aurel Anghel, directorul Minei Paroșeni și membru PSD, fiind cumnatul deputatului PSD de Valea Jiului Cristian Resmeriță.

Societatea Națională Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) are în componență trei unități miniere – Petrila, Paroșeni și Uricani, huila extrasă de la aceste mine având un singur cumpărător – Complexul Energetic Hunedoara.

Reprezentanții CEH afirmă că nu pot prelua cărbune din Valea Jiului fiindcă depozitele de la termocentralele Mintia și Paroșeni sunt pline, iar energia electrică produsă de complex nu se vinde în această perioadă a anului, fiind scumpă.

La sfârșitul anului 2012, Termocentrala Mintia, parte a CEH, a făcut un import de 455.000 de tone de cărbune despre care un audit, solicitat de directorul complexului, Daniel Andronache, relevă că nu era oportun.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
De ce NU cresc toate pensiile. Olguța Vasilescu tună și fulgeră: Au aruncat legea la...
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?